streda 24. marca 2010

Gourmet´s Italia Bratislava alebo degustacia talianskych vin

Datum konania: Marec. 2, 2010
Miesto konania: Austria Trend Hotel, Bratislava
Program: 14:00 - 15:00 Tlacova konferencia
               15:00 - 18:30 Degustacia
Organizator: Talianska Obchodna komora, Assessorato Agricola, Gourmet´s International

Asi tak tyzden pred zacatim tejto udalosti som mal stastie. Stastie urcite v tom, ze som sa dostal k informacii o konani sa danej degustacie vina a kadeakych inych "made in ITALY". Kde, to vam neprezradim. Poznate to "Know How" atd. :)
Stastie sa zrejme opakovalo, toto sa nedeje casto, ze som sa na nu dostal. Samozrejme ako dosledok existencie skupiny ME&WINE, :). Totizto, ako mnoho inych veci, tak aj tato bola viacmenej zamerana pre odborno-komercnu spolocnost. Ale ako sem zapadnut? Entuziast, nie velmi skuseny vo vinarskej branzi?
No, nakoniec sa to podarilo a den "D" prisiel!

Na mieste urcenia nasledovala registracia, po nej pohlad na masu ludi, atakujuc talianov, predbiehajucich prezentovat svoje tekute produkty tym najzanietenejsim sposobom. Mal som dost! Prvy dojem bol zneistujuci. Ako ostatne vsetko a vsade kde to nepoznam!

2ks degustacnych poharikov a podme na vec. Ano, soferoval som. Ale to nebolo dolezite! Prisli sme ochutnavat, nie hltat.
Prva zastavka po neskutocne dlhom obchadzani, preklzani a uhrancivych pohladoch bolo:
CASTELLO DI CACCHIANO, z oblasti Chianti Classico, Toskansko, reprezentoval ju p. Michael Quick, obchodnik ale skor to bol skutocne velmi dobre hovoriaci anglican s bielou hrivou. Posobil ako nadclovek, ale inac velmi prijemny. Skoro vseved. Nasa diskusia bola nieco ako prijemny kviz. Predstavte si, ON sa pytal no a JA som odpovedal. Nie celkom. :)
Malinke vinarstvo, vinohrady tiez. Skusili sme Chianti Classico DOCG 2005 aj 2006. Typicky prejav terroir a vinifikacie, ohnive, stavnate sangiovese. Nakoniec testova otazka na jednu vzorku. Samozrejme, netrafil som, ale ani som sa nehanbil pretoze to bol neodrodovy MERLOT!! Skusaju ho a veria mu, teda aspon tomu, co z Merlotu spravi terroir.
 2. v poradi bola LEUTA, Cortona, Toskansko, pan Denis Zeni, obrovsky, stihly, lysy Talian v okuliaroch. Posobil na mna skor ako atleticky poradca. Toto vinarstvo opat z tych mensich, 30 000 flias rocna produkcia, skor supertoskanskych vin. Skusil som 1,618 Merlot, v apelacii IGT 2007. Stavnate, nasladle s vynikajucim taninom. Vinarstvo zacalo s vyrobou v roku 2005 a je az zarazajuce, ze uz 2007 rocnik je takto vydareny! 2. vzorkou bolo cuvee 2,618 s prevahou Cabernet Franc 2007, hladke, vonave, idealne k zamysleniu sa nad hovadzim stejkom!! Parada, skor pre pokrocilych! 3. vzorka  Rosso, IGT 2007, neviem, nepamatam, zrejme ma nicim extra neohurilo.
3. v poradi bolo v ponuke urcite najbohatsie CARPINETO, gandi vini di Toscana, operujuce na nasledujucich miestach: Gaville, Dudda, Montepulciano, Chianciano, Gavorrano. Pani Pia Martha Jager, povodom svajciarka ma velmi elegantne sprevadzala pocas celej degustacie.Toscana IGT Dogajolo 2008 mlade "baby supertoskan", iskrive supertoskanske cervene 70% Sangiovese, 30% Caberent Sauvignon, na najlepsej ceste stat sa opojnym vinom. Chianti Classico DOCG 2005, 100% sangiovese uz bolo o niecom inom, odrodovy charakter, ovocnost a bouqet prekvapovali, tanin este v miernej prevahe, ale za to uz teraz pitne, zreci potencial min 10 rokov.Vino Nobilo di Montepulciano DOCG Riserva 2003, 70% Sangiovese, 30% Canaiolo, skvele, stavnate a opat ovocne s velmi peknym nosom. Zreci potencial opat velmi vysoky.Potom este niekolko vzoriek, ktore som vyhodnotil ako dobre.
4. CASTELLO BANFI z Montalcina, svetovo zname vinarstvo, Lorella Carresi, temperamentna, kucerava, tmava, skor mensieho vzrastu. Prva vzorka Rosso di Montalcino DOC 2008, sangiovese a vsetky jeho dokonale nuansy, este mlade, tanin mlatil moje usta. Toscana IGT Belnero 2006, takmer 100% sangiovese, nepamatam. Ale pamatam na posledne 2 vzorky. Brunello di Montalcino DOCG 2005 Castello Banfi a Brunello di Montalcino DOCG 2005 Poggio alle Mura, obe skvele, posledne menovane vynimocnej kvality!
5.LA CASTELLACCIA, Alesandro Tofanari so San Gimignana, 50 ha vinic, portfolio 50% bielych 50% cervenych vin. Vyzdvihujem BIO pristup vo vinohradnictve, co sa pozitvine odrazilo aj pocas ochutnavky. Chutnal som len cervene, myslim, ze 4 vzorky, mna si ziskala 1. a posledna. Sangiovese bolo akesi ine ako vsetky ostatne, ku ktorym som sa dostal v ten den.
6.TOLAINI, enolog Samuele Righitto, mlady talian a jeho ponuka 3 supertoskancov. Po kratkom zoznamovani sme presli k prvej vzorke Toscana IGT Valdisanti 2006, 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 5% Cabernet Franc, uzasne!! vona, plna, extraktivna, po ovoci, chut plna, barikove tony, 70% novy francuzsky dub a 30% pouzity, 16 mesiacov barik, 12 mesiacov flasa. tanin sa este vyvija. Vzorka c.2 Toscana IGT 2006 Piconero, "pecka" v podobe 65% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot, nasladly tanin, vyzrete tmave ovocie, opulentna chut, zvadzajuce vino, 6 mesiacov na kaloch v bariku, 18 mesiacov v 100% francuzskom dube, 12 mesiacov vo flasi. Vzorka c. 3 Toscana IGT 2006 Al Passo,  85% Sangiovese, 15% Merlot, pre mna sampion tejto degustacie. Komplexne, ovocne bohate s vyhladenym taninom so skvelou strukturou..
7. AZIENDA AGRICOLA DAMILANO, Barolo, Piedmont, zastupena sl. Marzia, divoka talianka na prvy pohlad. Uz prva ochutnana vzorka naznacovala kvalitu ale hlavne pre gastro. Ako prve Barbera d´Asti DOCG 2008, nefiltrovane, a este rozharane, mohutny tanin. Dvojka Nebiolo d´Alba DOC 2007 o nieco lepsie ale tanin opat v prevahe. Trojka Barolo DOCG Lecinquevigne robustne medium, ovocie, typicka odrodova charakteristika. Posledne Barolo DOCG Cannubi, striktne pravidla vinohradov, vynosu a vinifkacie sa odrazaju samozrejme aj na predajnej cene. V tomto pripade sme boli uz niekde okolo 50€. Najzaujimavejsie so vsetkych.
8. CA´ DU RABAJA, Barbaresco, Piedmont 
ochutnane vina:
Barbaresco DOCG Rabaja 2007
Langhe DOC Uno Nebbiolo 2007
Barbaresco DOCG Classico 2007
Barbera d´Alba DOC Brico di Nessuno 2007
vina neboli filtrovane, co sa ukazalo ako bezna prax. Plne, opulentne vina s mohutnym taninom.Spokojnost!
9. AZIENDA AGRICOLA VITIVINICOLA IOPPA, Romagnano Sesia, Piedmont, zastupena mladym muzom snedej pleti.
ochutnane vina:
Colline Novaresi DOC Nebbiolo 2007
Toscana IGT Pian di Nova 2006
Colline Novaresi DOC Vespolina 2004
Ghemme DOCG 2004
v jednom pripade islo o cuvee, neviem v ktorom. ale iste, velmi zaujimave.
10. , 11., 12. su odlozene niekde v zakutiach mojej mysle. ARCHIVED forever!!





   













Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára